10 Tips voor katten deel 1

Datum: 11-01-2017 00:00:00
Categorie: Katten nieuws

In deel 1 geven we je de eerste 10 tips voor kattenliefhebbers en de omgang met je kat.

1. Geschiedenis van de kat

Het is alweer meer dan 10.000 jaar geleden dat de zich begon te associëren met de mens. De eerste echte connectie en het temmen van de katten begon zo een 4000 jaar geleden. Dit gebeurde toen er in Egypte nederzettingen kwamen waar katten de katten rondzwierven. Het duurde niet lang voor de Egyptenaren de katten vereerd werden en later werden zelfs goden als zonnegod ra afgebeeld als kat.

De katten kregen deze status omdat ze een belangrijke taak vervulden. Ze gaven namelijk bescherming tegen ratten en muizen die een oogje hadden op de graanschuren. In die tijd waren er nog geen middelen om knaagdieren uit te roeien. Een kat gaf de mogelijkheid om meer dan 100 muizen te vangen per jaar.

Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer nodig en houden we katten als huisdier. Toch gebeurd het nog soms dat er katten worden ingezet om knaagdieren te vangen. Dit is nodig omdat vergif niet altijd overal komt waar een kat kan komen en daarnaast het vergif ons eigen voedsel kan schaden.

De kat is nu een sociaal dier en kan zelfs in een flat worden gehouden omdat deze niet, in tegenstellen tot een hond, hoeft worden uitgelaten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen voor een kat kiezen. De kat geeft gezelschap en leert mensen verantwoordelijk te zijn voor een levend wezen. Daarnaast zijn er mensen die hun hobby hebben gemaakt van katten en ermee naar nationale en internationale shows gaan.

2. Voor en nadelen van een kat

Het houden van een kat heeft zijn voor en nadelen. Als huisdierbezitter heb je hier zelf voor een groot deel controle op. Denk bijvoorbeeld aan het goed verzorgen van je kat met voer, inentingen en een bezoek aan je dierenarts. Hiermee voorkom je infecties en bescherm je zowel je eigen als de kat zijn gezondheid.

Is je kat soms buiten en graag op jacht naar vogels? Bedenk dan dat het een kat normaal gesproken niet lukt om een gezonde volwassen vogel te vangen. Om er zeker van te zijn dat je kat geen dieren vangt kun je simpelweg een belletje omhangen. Deze waarschuwt de andere dieren en is ook handig voor jezelf om te horen waar je kat is.

3. Hoe kies je een kat?

Met een gigantische keuze aan rassen is er keuze voor iedereen die een kat zoekt. De rassen verschillen niet alleen in karakter, uiterlijk en temperament, maar ook de nodig verzorging. Grote langharige Perzische katten zijn van nature rustig, maar vragen een goede vachtverzorging. De middellange rassen zijn wat minder veeleisend als het op hun vacht aan komt. Daarvoor hebben ze vaak weer een wat meer temperamentvol karakter. De kortharige katten zijn actief en temperamentvol en hebben nauwelijks verzorging aan hun vacht nodig.

De laatste is dan ook vooral geschikt voor mensen die veel van huis zijn en weinig tijd hebben om hun kat te borstelen. Verder is het belangrijk om te kijken hoeveel aandacht je kat nodig heeft. Siamese en Oosterse katten hebben (eisen) bijvoorbeeld aandacht van hun baasje nodig.

Natuurlijk is er ook nog de keuze tussen een poes of kater. Katers zijn wat zachtaardiger en gek op mensen. Dit komt omdat ze niet bezig hoeven te zijn met ouderlijke verplichtingen. Het nadeel van katers is dat ze proberen hun territorium af te bakenen met urine en er soms vandoor gaan. Gelukkig doen niet alles katers dit, het verschilt per kat en is het op te lossen door je kat te castreren. Hierdoor wordt deze rustiger en meer honkvast. Ook je poes kun je steriliseren zodat deze zich thuis prettig voelt en meer contact zoekt met jou als baasje. Zijn er daarna nog problemen kun je helpen door bijvoorbeeld Feliway in te zetten. Wil je liever een kitten? Koop deze dan bij een geregistreerde fokker. Dan weet je zeker dat je goed advies krijgt over voeding en gewoonten. Je kat of kitten hoeft natuurlijk niet van een fokker te komen. Je kunt ook overwegen om er een uit het dierenasiel te halen.

Of je nu kiest voor een kat of kitten en fokker of asiel, onderzoek goed alvorens je koopt. Een gezonde jonge kitten is levendig en speels. Kijk indien mogelijk ook even bij de moeder en broertjes en zusjes. Een kitten mag geen sporen vertonen van ziektes. Ook bij je kat is het belangrijk dat ze reageert wanneer je hem aanhaalt. Let ook op het uiterlijk en temperament, dit zal een beeld geven van je kat wanneer je deze in huis haalt.

4. Hoe word je een goede huisdier (katten) bezitter

Zodra je weet welke geslacht en welk ras je graag wilt moet je nadenken over de verplichten die je hebt wanneer je een kat neemt. Katten worden gemiddeld 15 jaar of ouder en hebben al die tijd natuurlijk ook verzorging nodig. Daarnaast moet je voldoende leefruimte bieden aan je kat. Hier kun je ongeveer 10 vierkante meter aanhouden. Heb je meerdere katten, dan is er ook meer ruimte nodig. Katten leven altijd volgens een bepaalde rangorde, waarbij de zwakste kat is het nadeel is. Dit kan voor teveel stress zorgen.

5. Een nieuwe kat en wat nu?

Het is belangrijk de eerste dagen veel aandacht aan je kat te besteden. Je kat of kitten heeft ineens een nieuwe omgeving en dat is wennen. Vooral een kitten die in het gezelschap was van moeder en broertjes en zusjes kan deze missen. Hierdoor kan het zijn dat deze veel gaat miauwen, ook ‘s nachts.

Zorg er dan ook voor dat je hem dezelfde mogelijkheden geeft als waar hij vandaan komt. Kies een soortgelijke kattenbak met dezelfde inhoud en plaats hem vrijwel op dezelfde plaats. Vraag de fokker of het asiel naar de voeding en geef hetzelfde of soortgelijke voeding. Daarnaast is aandacht belangrijk. Neem je kat af in toe in je armen, praat ermee en zet hem op schoot.

Het kan gebeuren dat je kitten in het begin zijn hygiënische gewoonten vergeet. Hierbij is het belangrijk niet te straffen, maar steeds opnieuw de plek voor zijn behoefte laat zien.

Sluit in het begin alle ramen en deuren. Zo weet je zeker dat je kat niet weg kan lopen. De omgeving is nieuw en loopt je kat weg dan is deze niet zomaar terug te vinden. Het beste is om je kat de eerste dagen een specifieke kamer in het huis te geven. Daarna kun je dan andere delen van het huis open stellen. Heb je (jonge) kinderen? Vertel ze dan dat het belangrijk is om rustig te zijn. De kat schrikt in een vreemde omgeving gemakkelijk van onbekende en harde geluiden. Bij hele kleine kinderen is het beter ze nog even niet bij je kat te laten. Zij weten nog niet goed hoe ze met dieren om moeten gaan.

Heeft u al andere dieren in huis en is je kat een extra bewoner? Laat de dieren dan langzaam aan elkaar wennen. Normaal gesproken verloopt dit probleemloos. Vooral bij een kitten onder volwassen katten. Zijn beide katten volwassen dan kan het iets moeilijker verlopen. Het kan voorkomen dat er geblaas en gedreig plaatsvindt. De nieuwkomer moet zijn rangorde bepalen en dit kan soms even duren. Dit is afhankelijk van het karakter en temperament van de nieuwe kat en van jou als eigenaar. Zorg dat je altijd dicht in de buurt bent bij een kennismaking en voer de katten apart om problemen te voorkomen. Vergeet niet om de reeds in huis gehaalde dieren ook aandacht te geven. Je wilt niet dat deze jaloers worden.

Hoe lang het duurt voordat de dieren elkaar accepteren is per situatie verschillend. In de meeste gevallen zijn de dieren vrijwel onmiddellijk vrienden. Dit geldt voor zowel hond als kat. Het belangrijkste is om in het begin goed op te passen en aanwezig te zijn.

6. De kattenbak

Een kattenbak is een van de belangrijkste voorwerpen voor je kat. Zorg ervoor dat deze al in huis hebt voordat je een kat in huis neemt. De plastic bakken zijn licht en eenvoudig te reinigen. De keuze van de plek van de kattenbak is belangrijk. Zorg er voor dat deze op een rustig plek staat en te allen tijde bereikbaar is voor je kat. Denk er daarnaast aan dat je de bak op een makkelijk schoon te maken ondergrond plaatst. Katten zijn erg kieskeurig en het is dus belangrijk de ondergrond, bak en kattenbakvulling goed schoon te houden.

Vul de bak met 3 tot 5 centimeter goed absorberende vulling. Dit zorgt ervoor dat zelfs een niet gecastreerde kater geen geur achterlaat. Bij voorkeur maak je de bak dagelijks schoon. Harde uitwerpselen en kleine klompjes kattenbakvulling kunnen met een schepje zo worden opgeschept. Vervang je de volledig vulling, maak deze dan goed schoon en droog. Vul je bank pas opnieuw wanneer deze helemaal droog is. Maak ook de plek rondom de kattenbak goed schoon zodat de kat ook hier zijn eigen ontlasting niet (meer) ruikt.

Er zijn verschillende soort kattenbakvulling te koop. Kies een goede vulling en gebruik geen zaagsel of zand. Het zaagsel blijft aan de poten van je kat plakken en gaat door het hele huis. Zand neemt geen geur op en wordt nat.

7. Een krabpaal

Katten moeten hun nagels scherpen en zetten deze dus graag in bekleding. Dit is een basis instinct van je kat en is niet af te leren. Het is dus belangrijk je kat hier de ruimte voor te geven. Met een katten krabpaal geef je de kat een plek waar hij rustig kan krabben. Zo blijft je meubilair of tapijt ongeschonden. Het is het best dat je de krabpaal direct in huis haalt nog voordat je kat er is. Dan kan deze leren dat de krabpaal de plek is om nagels te scherpen en blijft je inboedel onaangetast.

Krabpalen zijn er in allerlei vormen en maten. Afhankelijk van je ruimte kun je kiezen voor een grote krabpaal, maar ook bij minder ruimte zijn er goede alternatieven. Denk aan een krabton of krabplank. Ben je creatief? Dan kun je ook een op een goedkope manier zelf je krabpaal maken. Neem bijvoorbeeld een stuk oud tapijt en plaats deze op de hoek van een muur (in de hal) die enigszins beschadigd mag worden. Wil je dit liever niet dan kun je voor minder dan 50 euro al een krabpaal kopen. Krabmatten, planken en stammen zijn vaak nog goedkoper.

Indien mogelijk is het voor de kat fijn de krabpaal in de buurt van zijn slaapplaats te plaatsen. Je kat kan hem dan direct gebruiken wanneer hij wakker wordt. De krabpaal helpt dan niet alleen om nagels te scherpen, maar ook om natuurlijke omstandigheden na te maken en je kat fysiek en mentaal gezonden te houden.

8. Katten speelgoed en accessoires

Wanneer je als baasje iets extra wilt doen voor je kat kun je eens kijken naar een speeltje of accessoire. De kat heeft af en toe rustig nodig en een hoekje of plekje waar hij zich terug kan trekken. Je kunt hiervoor een hoekje inrichten waar een kattenmand staat om eens lekker te relaxen. Veel katten hebben het liefst een plekje boven vloerhoogte. Wanneer dit mogelijk is in je huis, dan geef hiervoor de ruimte.

Speelgoed

Katten en vooral kittens moeten spelen om behendig te worden en het maakt ze gelukkig. Ook sommige oudere katten blijven tot op hun oude dag graag spelen. Je kunt hiervoor kattenspeeltjes kopen of iets simpelsgebruiken als een garenklosje of pingpong balletje. Let erop dat het balletje groot genoeg is zodat je kat deze niet in kan slikken.

Voer en drinkbak

Na al het spelen moet je kat natuurlijk ook af en toe eten en drinken. Let erop dat je een voer- en drinkbak koopt die niet te diep is en voldoende stabiel voor de ondergrond waar deze op komt te staan. Maak de bakjes altijd goed schoon zodat ze geen infectiebron vormen voor je kat.

Kattenluik

Mag je kat naar buiten, dan is een kattenluik een geweldige uitkomst. Je hoeft niet steeds de deur open en dicht te doen en geeft jezelf en de kat vrijheid. Let erop dat je het juiste formaat kiest zodat je kat erdoor naar binnen kan. Heb je een grote kat, dan kun je overwegen om een klein hondenluik te nemen.

9. Gevaren voor katten

Binnen en buitenshuis

Wanneer je kat de ruimte heeft om binnen en buiten te spelen loopt hij vaak buiten het meeste gevaar. Vooral het wegverkeer is een belangrijk oorzaak van verwondingen. Wil je dit tegengaan dan kun je overwegen om buiten een ren te bouwen of je tuin met katten schrikdraad te beveiligen. Toch kan er ook binnen gevaar schuilen. Let altijd goed op dat je geen kleine voorwerpen of speeltjes hebt liggen die je kat kan inslikken. Zorg er daarnaast voor dat dingen als afwasmiddel, waspoeder en bijv. plantenmest goed zijn opgeborgen.

Planten

Katten zijn gevoeliger voor bepaalde stoffen dan mensen. Let er dus goed op dat je kat in huis of tuin niet van planten probeert te eten. Zo zijn onder andere de monniskap, maretak en doornappel giftig voor je kat.

10.Een cattery

Mensen met meerdere katten die deze ook fokken bouwen hiervoor vaak een soort kennel, de cattery. Hierbij is het belangrijk dat de katten voldoende ruimte krijgen en menselijke aandacht. Anders worden ze wantrouwend en bang.