Kattenrassen

Datum: 01-12-2016 00:00:00
Categorie: Katten nieuws

Bengaal

De Bengaal is uniek in zijn soort. Bengaalse katten behoren tot de nieuwste kattenrassen en zijn nog maar vrij recent uitgeroepen als raskat. Behalve hun naam, hebben ze geen verwantschap met de 'Bengaalse tijger' maar hun unieke en luipaardachtige voorkomen doet denken aan zo'n verwantschap en onderscheidt hen onmiddellijk van alle andere huiskatten. Ze zijn zeer intelligent en altijd opgewekt onderweg in hun leefomgeving.

Pers / Perzische kat

De Pers heeft een stevig, gedrongen lichaam met een brede borst, gespierde schouders en een korte krachtige nek. De staart is kort, dik en vol. De vacht is langharig, vol met een dichte, fijne zijdeachtige structuur. In de lente verliest de Pers een groot deel van zijn dikke vacht. De populairste kat is al sinds 1871 de Pers. Meer dan 20 verschillende kleuren worden erkend bij dit ras. Ze zijn vooral bekend door hun dikke vacht en hun korte lichaam met stevige poten. Door hun lichaamsbouw stralen ze iets ‘relax’ uit, precies wat veel mensen willen in een huisdier.

Ragdoll

De Ragdoll is een kat van het contrast. Ze bezit een grote en imponerende lichaamsbouw zoals de Birma, maar eenmaal opgetild neemt deze een totaal ontspande houding aan. Vandaar dat deze kat de naam Ragdoll (lappenpop) draagt. De voorouders van de Ragdoll zouden ontstaan zijn uit een Perzische Langhaar. Ze hebben ook het bloed van Heilige Birmanen, Perzen, Burmezen en huiskatten door hun aderen stromen. Deze (nog) niet zo populaire Amerikaan is ontstaan in de 60'er jaren in Riverside, California.

De Ragdoll is een van de grotere kattenrassen, de mannetjes kunnen meer dan 15 kilogram worden. Ze zijn erg volgzaam en absoluut geen vechtersbaasjes. Echt een kat voor mensen die een aanhankelijke, maar ook een “easy going” relaxte kat in huis willen.

Maine Coon

In de volksmond zegt men dat deze kat een afstammeling is van paringen tussen een kat en wasbeer (Coon is de naam voor wasbeer) in Maine, USA. Aangezien dit niet mogelijk is, is het waarschijnlijk dat het hier gaat om een kruising tussen de tot de 18e Eeuw uit Maine geïmporteerd langharige kat (met inbegrip van Turkse Angora) en Noorse boskatten.

De Maine Coon kat werd vroeger beschouwd als een waakkat die zijn baasje zou kunnen beschermen in extreme winters in de noordelijke Verenigde Staten. Hun "all-weather" jas met indrukwekkende kraag, het lange ruige haar op rug en buik is dun, maar stevig en met een lange wapperende staart ideaal voor een dergelijk klimaat. De Maine Coon werd veel gehouden op de boerderijen waar hij de ratten en muizen op een afstand hield en beschermde tegen het opgeslagen graan. Na tientallen jaren van verwaarlozing van dit ras, is het nu weer een van de meest populaire show katten en huisdieren - vooral in de Verenidge Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De Maine Coon is een van de meest indrukwekkende kattenrassen. Deze kat weegt tot 9 kg en heeft een uitzonderlijk sterk en gespierd lichaam. De benen zijn sterk en gespierd met grote poten. De staart moet net zo lang zijn als de achterkant van de nek naar de rug te beëindigen. Hij is erg dichtbegroeid. De kop is ontworpen als een breed, wigvormig met afgeronde contouren, een brede neus, hoge jukbeenderen en een vierkante snuit. Hun oren zijn groot en breed aan de basis. Langer haar siert de rand van het oor en geeft het de karakteristieke lynx-achtige gezicht. De ogen zijn groot en ovaal. Main Coons zijn toegestaan in alle kleuren en tekeningen, met uitzondering van Sepia, Mink en puntig.

De Maine Coon is een vriendelijke kat met een vertederend karakter. Ze is aanhankelijk, grappig en vol vertrouwen. Ze is intelligent en heeft een levendige interesse in haar omgeving. Ze worden niet altijd graag in de arm gehouden, maar zullen hun baasje altijd liefhebben, altijd als deze in de buurt is volgen van kamer naar kamer. Ze zijn echt vriendelijke reus en bezit het baasje. (en niet vice versa.)