Tips voor kattenliefhebbers deel 2

Datum: 11-04-2019 00:00:00
Categorie: Katten nieuws

In deel 1 bekeken we de geschiedenis van de kat en hoe het gaat wanneer je een nieuwe kat in huis neemt. In deel 2 kijken we naar verzorging van je kat en gezonde voeding. We hebben alles onderverdeeld naar thema's zodat je snel naar interesse kunt lezen.

1.Gezondheid van je kat

Je kat besteed veel aandacht aan hygiëne, maar ook als baasje is het goed om zo nu en dan te controleren op bijv. oorsmeer. Ook al is je kat gezond dan kan er alsnog een infectie optreden. Je kunt het smeer simpel verwijderen met een wattenstaafje gedoopt in baby olie. Let op dat je niet te diep in de oren gaat. Dan bestaat er de kans dat je het trommelvlies beschadigd. Is er een grondige reiniging nodig, breng dan een bezoek aan je dierenarts en ga niet zelf iets proberen.

Verder is het goed om de ogen van je kat af en toe te controleren. In de meeste gevallen zijn de ogen droog. Zit er vocht op de ogen en ontstaat hierdoor iets vuil, verwijder dit dan met een wattenstaafje die je in gekookt water doopt.

Dan is er nog het nagels knippen. Normaal gesproken is het niet nodig om de nagels van je kat te knippen. Zorg ervoor dat je een krabmeubel hebt waaraan je kat zijn nagels kan scherpen en dan regelt het zich vanzelf. Het kan voorkomen dat je kat (tijdelijk) zwak is, waardoor deze niet in staat is zijn nagels te scherpen. Hier kun je zelf of met hulp van de dierenarts dan helpen. Hiervoor zijn speciale nageltangetjes. Heb je deze niet of weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, ga dan naar je dierenarts.

Net als mensen kunnen katten last hebben van tandsteen. Vooral oudere katten kunnen hier last van krijgen. Wanneer dit gebeurd begint het tandvlees te bloeden en krijgt je kat minder eetlust. Verwijderen van tandvlees is niet zo simpel en moet je door dierenarts worden gedaan. Als baasje kun je helpen door de juiste voeding te geven. Bijvoorbeeld met voeding van Pro Plan Dental Plus of Oral Care van Hill’s of Royal Canin.

2. Kattenvacht verzorgen

Afhankelijk van het ras van je kat is het goed de vacht periodiek te borstelen. Voor kortharige rassen is dit nauwelijks nodig, maar bijv. Perzen is dit wel verstandig. Wanneer je kat gesteriliseerd of gecastreerd is, is de vacht vaak dikker en verliezen ze meer haren. Doordat de kat zichzelf schoonmaakt bestaat er dan extra kans op haarballen. Wil je zelf je kat borstelen gebruik dan een goede borstel en strijk mee met de haarrichting. Alleen op de borst en hals kam je tegen de haarrichting in.

3. Je kat voeren

De basis voor kattenvoer is proteïne. Dit is goed voor de ontwikkeling van spierweefsel, huid en vacht. Om je kat gezond en fit te houden is gezond en voedzaam voedsel erg belangrijk. Afhankelijk van of je kat alleen binnen of buiten is kun je het voer hierop afstemmen. Een kat die de hele dag in huis is compleet afhankelijk van jou als baasje. Is je kat ook buiten, dan kan deze een gedeelte aan voeding ook zelf verzorgen door een gevangen prooi.

Katten zijn voornamelijk vleeseters en kunnen nog wel eens kieskeurig zijn wanneer het gaat om de voedselkeuze. Heeft je kat hier last van probeer dan eens een voedingsproduct dat hier speciaal op is afgestemd zoals bijv. Royal Canin Sensible 33. Heeft je kat nier, darm of urinewegproblemen raadpleeg dan je dierenarts. Hij kan je goed dieetvoer aanbevelen.

Zorg er verder altijd voor dat de etensbak goed schoon is en wanneer je meerdere katten hebt, geef dan iedere kat zijn eigen voerbak. Zo kun je beter controleren of beide katten voldoende voeding binnen krijgen. Daarnaast is schoon drinkwater belangrijk. Je kat moet voldoende drinken om bijv. ontstekingen aan het urine kanaal tegen te gaan. Vooral wanneer je droogvoer geeft is water extra belangrijk.

Afhankelijk van de leeftijd van je kat verschilt ook het voedingspatroon. Kittens hebben een kleine maag en moeten daarom vaker op een dag kleine maaltijden eten om hun groeiperiode te ondersteunen. Volwassen katten voer je twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds). Raakt je kat op leeftijd dan kun je juist weer kiezen voor kleinere porties en vaker per dag voeren. Let ook goed op dat je kat nog voldoende drinkt. Oudere katten hebben de neiging om (te) weinig te drinken.

Om te zien of je kat gezond is kijk je naar zijn gedraag en daarnaast de kwaliteit van de vacht. Een goed gevoede en gezonde kat heeft een mooie elastische en glanzende vacht zonder sporen van verharen of roos.

4. Reizen met je kat

De meeste katten houden niet van reizen. Het belangrijkste is dat je je kat langzaam laat wennen aan het reizen. Dit doe je door de kat circa 5 uur voor vertrek geen eten meer te geven. Daarnaast geef je de dag voor de reis zelf geen laxerend voedsel maar licht verteerbaar eten.

Zorg er verder voor dat je over een goede reismand beschikt. Transportmanden zijn speciaal gemaakt voor het reizen en zijn afgestemd op luchtig, makkelijk en zo comfortabel mogelijk reizen. Je kunt ook een rieten mand gebruiken zolang deze goed is af te sluiten. Denk er verder aan dat je kat zich weinig kan bewegen. In die wintermaanden kan het hierdoor snel koud worden. Een klein reiskleedje is dan geen overbodige luxe. Ga je op een lange reis met de auto, dan kun je tijdens stop je kat even laten strekken. Gebruik hiervoor een kattentuigje zodat je kat niet weg kan lopen.

Kan je kat helemaal niet tegen reizen, maar moet je toch de weg op. Dan kun je een slaap of kalmeringsmiddel gebruiken. Vraag hiervoor je huisarts naar een geschikt middel. Katten die meegaan in het vliegtuig hebben ook medicijnen nodig. Ook hier kan je huisarts je het beste adviseren.

5. Zorgen voor een oudere kat

Een kat wordt ongeveer 15 jaar oud, maar er zijn ook katten die meer dan 20 jaar oud worden.

In vergelijking met de mensen worden katten veel sneller oud. Vooral de ontwikkeling van een kitten gaat erg snel. Het eerste levensjaar is ongeveer gelijk aan dat van een vijftienjarig kind.

Hieronder zie je de kattenleeftijd tegenover de mensen leeftijd:

1 > 15

2 > 25

6 > 45

10 > 60

20 > 90

25 >105

Gecastreerde en gesteriliseerde katten leven normaal gesproken het langst. Al is er veel afhankelijk van de leefomstandigheden van je kat.

De eerste ouderdomsverschijnselen beginnen meestal zo rond elf, twaalf jaar. Vaak zoeken oudere katten warme plekjes op en eten minder. Voer ze daarom vaker per dag en met kleiner porties. Heeft je kat last van gebitsproblemen, geef hem dan fijngemaakt voedsel. De vacht van oudere katten kan, vooral in het gezicht, grijs worden.

Ook horen oudere katten minder goed of worden ze doof en krijgen ze verminderd zicht. Let er dus op dat dit geen ongehoorzaamheid is maar de leeftijd die een rol speelt. Bij slecht zicht of een blinde kat is het goed geen meubels te verplaatsen wanneer die niet nodig is. Je kat kan zich dan makkelijker oriënteren. Verder hebben de katten vaak last van obstipatie, zoek dus een voedingsmiddel dat de ontlasting stimuleert. Hill’s of Royal Canin Ageing kan hierbij helpen.

Raadpleeg je dierenarts wanneer je meer informatie nodig hebt over voeding en wat te doen bij ziekteverschijnselen.

Aanbevolen artikelen