Hoe oud worden katten?

Datum: 13-04-2020 14:24:55
Categorie: Katten nieuws

De leeftijd die een kat kan behalen hangt natuurlijk af van heel veel factoren. Als baasje heb je gedeeltelijk invloed op deze factoren. Wat deze factoren zijn en hoe je hier invloed op uit kunt oefenen bespreken we vandaag met je in dit artikel.

Over het algemeen worden katten die hun hele leven binnen zitten ouder dan katten die veel buiten leven en nauwelijks contact hebben met mensen. Dat ligt vooral aan het feit dat katten buiten meer vatbaar zijn voor verschillende ziekten en gevaren. Denk aan het drukke verkeer met auto’s en vrachtwagens. Of andere katten, die je kat proberen aan te vallen. Vooral wanneer een kat geen inentingen krijgt daalt de levensverwachting van je kat enorm.

Al deze factoren zorgen ervoor dat vrije katten ongeveer drie tot vier jaar oud worden. Krijgen ze wel enigszins aandacht van een baasje en krijgen inentingen, dan verhoogt zich de leeftijd naar tien tot twaalf jaar. Natuurlijk zijn er ook vrijlopende katten die ouder worden. Want naast bovengenoemde factoren spelen natuurlijk ook genen een belangrijke rol. Onderzoekers uit Frankrijk en Zweden hebben in jaren 80 onderzocht dat katten die geen menselijke aandacht krijgen meestal niet ouder worden dan drie jaar. Katers gemiddeld tussen de 1,4 en 3,2 jaar en katten tussen de 3,3 en 4,2 jaar.

Over het algemeen word een kat van tien tot twaalf jaar oud ook echt gezien als oud. Ze worden dan trager, eten minder en slapen veel. Toch zijn er uitschieters van katten die heel erg oud zijn geworden. Voor zover bekend is de oudste kat ter wereld 38 jaar en 3 dagen oud geworden. Deze kat genaamd Creme Puff kwam uit Amerika en overleed in 2005. Daarmee staat de kat vermeld in de Guinness World Records. Vergelijk je dit met een mensenleven, dan was de kat meer dan 150 jaar oud.

Natuurlijk is er nooit een garantie dat je kat super oud wordt. Ook niet wanneer je hem altijd de beste zorg geeft. Dit neemt niet weg dat het belangrijk je kat de beste mogelijkheden te geven op een lang en gezonden leven. Probeer dus altijd te zorgen voor:

  • Zorg dat je kat netjes en op tijd alle inentingen krijgt
  • Geef het juiste voer aangepast naar leeftijd en mogelijke problemen. Katten zijn vleeseters en eten dit graag. Probeer daarom je droogvoer ook af te wisselen met natvoer en een hoog proteïne aandeel.
  • Voer je kat goed, maar niet teveel zodat er geen overgewicht ontstaat.
  • Geef je kat de ruimte op te bewegen en spelen. Dit kan met kattenspeelgoed een krabpaal of door je kat aandacht te geven.
  • Bezoek regelmatig een dierenarts zodat je mogelijke problemen snel kunt aanpakken.