Katten in je slaapkamer

Datum: 06-02-2017 00:00:00
Categorie: Katten nieuws

Het natuurlijk slaapgedrag van katten is anders dan bij mensen. Toch zullen de meeste huiskatten zich aanpassen aan het ritme waarin hun baasje leeft. Daardoor zijn ze vaak overdag actief en zoeken ’s nachts de rust. Ze kunnen dan nog wel even wat eten of kort spelen, maar laten jou met rust. Helaas lukt dit niet bij alle katten en sommige katten doen dan niets anders dan hun baasje wakker houden. Heeft jouw kat hier ook last van? Volg dan deze tips zodat je weer rustig kunt slapen.

Zorg overdag voor vermaak

Om ervoor te zorgen dat je kat ’s nachts minder actief word is het goed om hem overdag meer uit te putten. Daarbij helpt het wanneer je je kat zowel geestelijk als lichamelijk aan het werk zet. Wanneer mogelijk is het handig dit gedurende de dag een paar keer te doen. Zo heeft je kat geen mogelijkheid om te gaan slapen.

Vooral voor het slapen gaan is het dan goed om nog een keer extra actief met je kat te gaan spelen. Zo kan je kat alle (extra) energie nog eens goed kwijt. Daarna is er dan alle tijd om eens goed uit te rusten. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes met een kattenhengel.

Ben je overdag niet in huis en wil je toch je kat bezig houden. Dan kun je eens kijken naar laserlamp kattenspeelgoed of een voerbal waarbij je kat werken moet voor wat lekkers. Wil je het je kat extra moeilijk maken dan kun je eens kijken naar special daarvoor gemaakt intelligentie speelgoed. Dan krijg je kat naast beweging ook geestelijk een leuke bezigheid. Onderaan dit artikel vind je enkele van deze speeltjes.

Voldoende voer

Na het extra spelen is het goed je kat nogmaals te voeren. Omdat je dan de mogelijkheid geeft om nog een extra te eten, zal je kat daarna nog meer uit willen rusten. Daarnaast is het goed om je kat een kleine portie voer en water te geven om de nacht door te komen. Zo weet je zeker dat er niet ’s nachts iemand aan je bed staat die honger heeft.

Buitenkat ‘s avonds naar binnen

Vooral katten die wat meer vrijheid gewend zijn doordat ze buiten mogen lopen hebben moeite met het avond ritme. Ze zijn onafhankelijker en vallen terug op hun natuurlijk instinct. Het helpt wanneer je je kat dan elke avond naar binnen haalt en bij voorkeur op vaste tijden. Je kat leert dan dat vanaf dat moment het spelen voorbij is en zal zich voor die tijd nog even extra uitleven.

Je kat negeren

Wanneer je kat in de late uurtjes actief is en naar het baasje achter een gesloten deur wil begint het krabben. Het is belangrijk hier niet op te reageren. Zodra je kat weet dat je de deur zult openen zal dit een automatische worden en elke avond gebeuren. Wanneer je niet reageert leert je kat dat het krabben geen zin heeft.

Het kan voorkomen dat je kat naast het krabben ook extra begint te miauwen. Ook hier is het belangrijk je kat te blijven negeren. Ga niet met je kat praten en verplaats hem ook niet naar een andere ruimte. Je kat ziet dit ook als aandacht en zal hier dan vaker op inspelen.

Let wel op dat miauwen slechts een roep om aandacht is. Wanneer je kat ineens uit het niets begint te krabben en of miauwen kan er ook een andere oorzaak zijn en wil je kat je slechts alarmeren.

Andere oorzaken

Zelfs wanneer je extra actief bent met je kat kan het zijn dat de problemen niet ophouden. Dit kan te maken hebben met een angststoornis, maar ook problemen aan nieren of schildklier, een hoge bloeddruk of door ouderdom wanneer je kat doof en blind is. Om dit vast te stellen breng je een bezoek aan je dierenarts.

Houd er altijd rekening mee dat je kat tijdens de nacht nooit volledig stil zal zijn. Het is voor je kat simpelweg niet mogelijk om compleet door te slapen. De bovengenoemde activiteiten hebben dan ook tot doel het nachtelijke proces zo aangenaam mogelijk te maken. Je kunt het nooit helemaal wegnemen.