Katten en urineren

Datum: 02-02-2017 00:00:00
Categorie: Katten nieuws

Zo graag je ook met kat samen leeft, soms kan het tot problemen komen waarbij je kat in elke hoek van het huis urineert. In plaats van de kattenbak te gebruiken is het zover. De bank, het bed en schoenen hebben eraan moeten geloven. Bijna elke kat heeft (tijdelijk) last van dit probleem. In dit artikelen bekijken we hoe je omgaat met de katten urine.

Kijk als eerste eens naar je kattenbak. Is deze nieuwe, heb je deze van plek verplaatst of heb je nieuwe korrels gebruikt? Dan kan dit een van de oorzaken zijn. Let er ook op dat je kattenbak groot genoeg is en niet stink. Wanneer de kat zijn eigen ontlasting ruikt kan hij besluiten de bak niet meer te gebruiken. Maak daarom je kattenbak minimaal om de twee weken grondig schoon.

Beginnen de problemen uit het niets? Breng dan een bezoek aan je dierenarts. Het kan zijn dat je kat ziek is en de problemen daardoor beginnen. Denk bijvoorbeeld aan blaasontsteking. Je dierenarts kan dan direct een behandeling inzetten.

Let er vooral op dat je niet kwaad wordt op je kat of deze gaat straffen. Je kat heeft geen idee waarom ze niet overal mag urineren en doet dit niet om jou kwaad te maken. Het is een instinct en wanneer je kwaad wordt zal je kat alleen maar stress ondervinden.

Verder is het goed om bij jonge katers zo snel mogelijk een castratie door te voeren. Anders kunnen deze beginnen met het markeren van je huis. Na castratie zal je kater rustiger zijn.

Ook het voorkomen dat de problemen beginnen door een factor die niet direct met de kat zelf te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, een nieuwe partner die bij in huis komt of een nieuw huisdier. Dit kan voor de nodige stress zorgen bij je kat waarna het ongecontroleerd urineren begint. In dit geval wil het wel eens hebben om gebruik te maken van Feliway. Dit maakt je kat rustiger en vermindert stress. Let er wel op dat dit geen wondermiddel is. Kloppen factoren als omgeving en kattenbak niet. Dan zal Feliway ook niet helpen.

Wil je tijdelijk je kat weghouden van bepaalde plekken waar hij niet mag urineren totdat er een oorzaak duidelijk is? Leg dan simpelweg aluminium folie op de plek. Katten hebben een hekel aan deze ondergrond. Of zet simpelweg een bakje met droogvoer op de plek. De meest katten urineren niet in de buurt van hun voer.

Wil je de plekken waar urine of uitwerpselen liggen schoonmaken. Neem dan een van onderstaande schoonmaak sprays.